Termo-beton prva licencirana kompanija u BiH za proizvodnju REBLOC sigurnosnih barijera

U vremenu u kojem živimo, sigurnost na cesti postaje imperativ. Bilo da se radi o putničkim automobilima, motociklima, autobusima ili pak teretnim vozilima, sve je veći izazov održati sigurnost na cestama. To se posebno odnosi na autoputeve kao moderne načine povezivanja među gradovima gdje se uobičajeno brže vozi u odnosu na magistralne ili regionalne puteve, što zahtijeva i viši nivo zaštite na cesti. I naša zemlja je u dugogodišnjem procesu izgradnje Koridora 5c, gdje evropski standardi sve više nameću imperativ sigurnosti na cesti i ulaganju maksimalnog napora prilikom gradnje u smislu korištenja najkvalitetnijih materijala i licenciranih prefabrikovanih elemenata za zaštitu.

Osluškujući potrebe tržišta, te tragajući za stručnim i naprednim tehničkim rješenjima, naša kompanija je prošle godine kupila licencu od austrijske firme REBLOC za proizvodnju i montažu betonskih sigurnosnih barijera.

REBLOC GmbH je firma koja je vodeći svjetski stručnjak za efikasne sisteme za zadržavanje vozila visokih performansi od prefabrikovanih betonskih elemenata. Ovaj patentirani sistem zasnovan je na stotinama stvarnih testova na udar i nudi odgovarajuća rješenja za sve oblasti primjene.

 

Prednosti REBLOC sigurnosnih barijera

REBLOC sistem daje značajan doprinos poboljšanju bezbjednosti saobraćaja, kako u urbanim sredinama, tako i na svim drugim putnim mrežama. Lokalna proizvodnja prefabrikovanih elemenata omogućava prilagođavanje konkretnim potrebama lokalnih projekata, što sve svakako odražava i na njihovu ekonomičnost.

Kvalitet betonskih barijera osigurava istim dug vijek trajanja, od čega će u velikoj mjeri imati koristi i buduće generacije. Barijere su jako otporne na oštećenja i mogu se lahko zamijeniti zbog jednostavnog rukovanja. Osim toga, elementi se proizvode od 100% materijala koji se mogu reciklirati.

Ukratko, prednosti ovog sistema su:

  • Jednostavno planiranje,
  • Lokalna proizvodnja,
  • Jednostavno skladištenje,
  • Brza montaža i logistika,
  • Niski troškovi održavanja i dug vijek trajanja,
  • Brzo uklanjanje i recikliranje.

REBLOC sigurnosne barijere u BiH

Od kupovine licence prošle godine, s ponosom ističemo dva projekta koja smo radili na Koridoru 5c, dionica Počitelj-Bijača, poddionica Počitelj-Zvirovići. Prvi projekat uključivao je 420 m1 betonske sigurnosne ograde tip REBLOC 80A_H2W1, dok je za drugi projekat proizvedeno i montirano 490 m1 betonske sigurnosne ograde tip REBLOC 80H_8. Oba projekta urađena su u saradnji sa glavnim izvođačem na dionici, kineskom kompanijom China State Construction Engineering Corporation Ltd.

Zbog svega navedenog smatramo da vrijeme betonskih sigurnosih barijera tek dolazi, te da uz predan rad i kvalitet možemo uticati na sigurnost na cestama, te budućim naraštajima ostaviti sigurnije okruženje.

   

Investirajmo zajedno u održivu budućnost uz REBLOC betonske sigurnosne barijere.

Armirano tlo na Koridoru Vc, dionica Počitelj-Bijača, pod-dionica Počitelj-Zvirovići

Zadovoljstvo nam je predstaviti projekat armiranog tla koji smo radili na Koridiru Vc, dionica Počitelj-Bijača, pod-dionica Počitelj-Zvirovići.

Izvođenje radova armiranog nasipa sastojalo se od nekoliko faza:

Projektovanje koje se sastoji od:

  • proračuna unutrašnje stabilnosti,
  • izrade nacrta panela i zidova u cjelini.

Ovaj dio radi se prema francuskoj licenci i u saradnji sa kolegama iz firme Terre Armee.

  • Proizvodnja betonskih panela uz konstantu kontrolu kvalitete betona. Posebno se vodi računa o svim elementima potrebnim za proizvodnju (npr. unutrašnje plastike za prihvat traka), što kasnije olakšava montažu na gradilištu.
  • Transport panela do gradilišta.
  • Montaža ab panela na gradilištu prema dostavljenim crtežima i projektu. Pri montaži posebnu ulogu igraju geosintetičke trake koje se kače na panel, te zatrpavaju nasipnim materijalom.

Nasipni materijal je od izuzetnog značaja i vodili smo računa o njegovim karakteristikama kako bi isti mogao dostići traženi stepen zbijenosti.

Projekat na pod-dionici Počitelj-Zvirovići uključivao je oko 2.500m2 zida od ab panela, oko 21.500 m3 širokog iskopa tvrde stijene, te je iskorišteno oko 20.500 m3 nasipnog materijala.

Iako se radilo o dionici sa izuzetno nepredvim geomehaničkim karakteristikama tla, sve prepeke smo uspješno savladali, te dovršili još jedan projekat armiranog tla na Koridoru Vc u saradnji sa glavnim izvođačem na dionici, kineskom kompanijom China State Construction Engineering Corporation Ltd.

Choose Language »