Montažne armiranobetonske konstrukcije

Kompanija Termo-beton vrši proizvodnju armirano-betonskih montažnih hala, gdje se u kontrolisanim uslovima proizvode elementi, koji se nakon postizanja visokih čvrstoća betona odvoze na gradilište i montiraju pomoću specijalizirane opreme i tehnika.

Osim proizvodnje sa armiranim betonom, vrši se proizvodnja i prednapregnutih elemenata, gdje se užad od visoko-vrijednog čelika istežu i unose pritisak u beton, koji omogućava velike raspone i opterećenja. Tim inžinjera kompanije projektuje rješenje, a naše kvalifikovano osoblje vrši proizvodnju u pogonu.

Ovaj sistem građenja od armiranog i prednapregnutog betona donosi  donosi uštede u gradnji i do 30% i dovodi do iskorištavanja materijala u potpunosti.

Konstrukcije od montažnih elemenata se projektuju da izdrže seizmičke događaje. Montažni beton se koristi u seizmički-otpornoj gradnji već dugi niz godina, a zbog svoje čvrstoće i izdržljivosti često se daje prednost u odnosu na druge građevinske metode.

Još jedna prednost konstrukcija od prefabrikovanih elemenata je da nude visok nivo fleksibilnosti u pogledu dizajna. Prefabricirani elementi mogu se prilagoditi specifičnim zahtjevima projekta i mogu se proizvoditi u širokom rasponu oblika, veličina i završnih obrada.

Konstrukcije od prefabrikovanih elemenata nude brojne prednosti u smislu brzine, kvalitete, izdržljivosti i fleksibilnosti, što ih čini atraktivnom opcijom za širok raspon građevinskih projekata.

Mnogo je prednosti korištenja konstrukcija od montažnih elemenata u građevinarstvu. Proizvodnja u fabrici osigurava dosljedan kvalitet i smanjuje mogućnost grešaka. Osim toga, gotovi elementi se mogu proizvesti brzo i efikasno, smanjujući ukupni vremenski rok izgradnje.

 

Prednosti montažne gradnje

Brza gradnja

Brza gradnja

30% jeftinije nego klasična proizvodnja

30% jeftinije nego klasična proizvodnja

Rasponi do 32m i rasteri do 14m

Rasponi do 32m i rasteri do 14m

Iskorištenje materijala

Iskorištenje materijala

Kontrolisana proizvodnja

Kontrolisana proizvodnja

Ubrzan proces proizvodnje

Ubrzan proces proizvodnje

Povećana produktivnost

Povećana produktivnost

Poboljšana kvaliteta

Poboljšana kvaliteta

Jeftinija proizvodnja

Jeftinija proizvodnja

Smanjen napor radnika

Smanjen napor radnika

ELEMENTI KONSTRUKCIJA

STUBOVI

Armirano-betonski prefabrikovani nosači, koji krovna i stropna opterećenja prenose na temelje. Moguća je izrada različitih dimenzija presjeka, visine i konzola, u skladu sa arhitektonskim i konstruktivnim zahtjevima.

ROŽNJAČE

Rožnjače su konstruisane kao armiranobetonski prednapregnuti nosači koji se na svojim krajevima oslanjaja na flanšu krovnih nosača. Služe kao nosači krovnog prekrivača i za prenos opterećenja snijega (sa vjetrom) od na glavne krovne nosače.

KORITA

Korita su konstruisana kao armiranobetonski prefabrikovani prednapregnuti nosači koji se na svojim krajevima oslanjaja na flanšu krovnih nosača. Služe kao elementi odvodnje, nosači krovnog prekrivača i za prenos opterećenja snijega (sa vjetrom) od na glavne krovne nosače.

KROVNI A NOSAČ

Nosač promjenjive visine i presjeka. Donji dio nosača je slobodno oslonjen na stub, a na sredini vezan navojnom šipkom za obraze stuba. Služi za prenos opterećenja sa sekundarnih krovnih nosača na stubove u slučaju velikih raspona.

KROVNI T NOSAČ

Nosač konstantne visine T presjeka. Donji dio nosača je slobodno oslonjen na stub, a na sredini vezan navojnom šipkom za obraze stuba. Služi za prenos opterećenja sa sekundarnih krovnih nosača na stubove u slučaju manjih raspona.

PI PLOČA

Strop konsturkcija se formira prefabrikovanim pi pločama. Ploče su visine 45-60cm na koju se in situ stavlja sloj betona 6 cm. Služe za prenos spratnog opterećenja na grede.

 

STROPNE GREDE KL i KT

Stropne grede su  L i T oblika koje prenose opterećenje sa ploče na stubove. Visine su 70cm.

TEMELJI

Temelji prefabrikovanih konstrukcija se formiraju monolitizacijom stope koja se betonira na terenu i prefabrikovanom čašicom. Dimenzije stopa u skladu sa statičkim proračunom i karakteristikama tla.

Pogledajte ostale slike iz galerije