Armirano tlo – Reinforced Earth®

Po licenci francuske kompanije Terre Armée, globalnim liderom i iskustvom od 50 godina, naša kompanija vrši proizvodnju panela i izgradnju potpornih zidova od armiranog tla – Reinforced Earth®.

Stabilizacija tla sa ovim inovativnim rješenjem je brza, visoko-kvalitetna i trajna.

Armirano tlo je kompozitni materijal formiran  interakcijom usljed trenja između tla i traka za armiranje, naizmjenično ugrađivanim sa obložnim elementom – panelima. Tehnika je primjenjiva na potporne zidove svih (praktičnih) visina. Struktura omogućava prihvatanje statičkih i dinamičkih optrerećenja, vozila i mašina. Prefabrikovani paneli se koriste kao obloga armiranog tijela da bi se spriječila erozija zasipa i da bi se obezbijedila završnica koja lijepo izgleda.

Tehnologija pruža rješenja u složenim situacijama i često je najbolji ili jedini izbor za ograničene širine kolovoza, nestabilne prirodne padine, uvjete temeljenja i velika očekivana slijeganja. Vijek trajanja je duži od standardnih zidova, uz minimalno održavanje.

Unutarnja čvrstoća i ukupna stabilnost kompozitne strukture pružaju značajan statički i dinamički kapacitet opterećenja. Trajnost materijala i njihov otpor ekstremnim situacijama, poput seizmičkih događaja, ekstremnih varijacija temperature, požara i eksplozija, dobro je utvrđena.

Raznolikost obloga može udovoljiti određenim arhitektonskim i umjetničkim zahtjevima. Armirane građevine zahtijevaju malo korištenja zemljišta i utjecaja na mjestu tijekom izgradnje, što je velika prednost u kojoj građevinski projekti trebaju se prilagoditi postojećoj infrastrukturi i urbanim područjima.

Grupa od četiri radnika može instalirati do 90 kvadratnih metara zida po smjeni, uključujući postavljanje traka i zasipanje.
Niski troškovi materijala, fleksibilnost u korištenju zasipnog materijala, lakoća i brzina izgradnje i ograničeni zahtjevi za održavanjem značajne su prednosti armiranog tla.
Koristeći manje materijala, koji zahtijeva manje prostora i stvara manje CO2 od konvencionalnih metoda konstrukcije, tehnika smanjuje utjecaj na okoliš.
Sistemi prilagođeni geometrijskim zahtjevima kao što su nagib lica ili ravna ili zakrivljena poravnanja. Modularna obloga i posebni elementi omogućuju strukturama da prihvate značajno ukupno i diferencijalna slijeganja na lošoj podlozi.

Nakon postizanja zahtjevane nosivosti nasipa pristupa se uvlačenju traka u panel, rasprostiranje i ugradnji traka sa fiksiranjem u nasip.

 

Mogući su razni oblici i strukture panela:

 

Primjenu armiranog tla možemo pronaći u sljedećim situacijama:

 

Detaljne informacije mogu se naći na stranici naših partnera https://www.terre-armee.com/.